HOUSE_05

fáze: studie rok: 2021 foto/vizu: BekArch s.r.o

Návrh polyfunkčního domu v Jirnech. Parcela se nalézá v samém centru obce, v blízkém okolí se nachází autobusová zastávka, park a kulturní dům. V současné době na pozemku stojí již nevyhovující jednopodlažní objekt sloužící jako obchod a knihovna.

Základní tvar budovy vychází z okolní zástavby, která se skládá převážně z rodinných domů se sedlovou střechou. Tvarově se jedná o dvě hmoty se sedlovou střechou spojené třetím objektem se střechou plochou. Na domě se promítají materiály jako bílá omítka, plech a dřevo v podobě lamelování. Objekt je průchozí, z ulice se lze bezpečně dostat do přilehlého parku, kde se rovněž vytvoří nové cesty a posezení pro obyvatele.

První nadzemní podlaží z více než poloviny zabírá obchod se smíšeným zbožím. Druhá půlka podlaží je rozdělena na poštu, malou kavárnu a tělocvičnu pro místní Sokol. V průchodu je umístěn vstup do obecního úřadu.

Ve druhém nadzemním podlaží se nachází kanceláře obecního úřadu se sálem, který pojme až padesát osob. Sál může sloužit k různým účelům jako například konference, kulturní akce, přednášky, či slavnostní události.

další projekty